Provning och tips till nyår och jul

Bättre sent än aldrig kommer nu faktan bakom provningen i förra veckan.

Första tipset om bubbel på 12-slaget är Cavas Hill 1887 Brut. En väldigt trevlig cava med en något rundare och fuktigare stil, Trevlig syra, med tydlig “traditionell” framtoning. Den höga sockerhalten (för en brut) hjälper till att göra den avrundad och lättdrucken.

Pris: 79:-
Beställningsnummer: 79656
Druvor: 50% Xarel-lo, 35% Macabeu, 15% Parellada
Lagring: >12månader
Dosage: 12 gr/liter

 

Mitt andra tips för 12slaget är Aretey. Också denna en traditionell cava men friskare och något elegantare i sin stil. Självklart fortfarande fruktig, men kanske något för den som gillar cavor med lite mindre frukt och

Pris: 85:-
Beställningsnummer: 76056
Druvor:  Xarel-lo, Macabeu, Parellada
Lagring: >15 månader
Dosage: 10 gr/liter

 

Till julmaten passar Jaume Giró i Giró’s Grandalla utmärkt. Mycket god till bland annat osten. Grandallla har självfallet en del lagrade toner, men är fortfarande fruktig med blommiga inslag och mycket elegant.
Grandalla är en mycket välgjord Gran Reserva, gjord i liten skala av Ramón Giró i Gramona som äger och driver ett mycket litet cava hus i centrum av Sant Sadurní d’Anoia.

Pris: 240:-
Beställningsnummer: 79533
Druvor:  38% Xarel.lo, 17% Parellada, 17% Macabeo 13% Chardonnay and 15% Pinot Noir
Lagring: >50 månader
Dosage: 8 gr/liter

Sist men inte minst måste jag tipsa om den fantastiskt speciella dessertcavan, Malvasia 2009, från Freixenet. Underbar till allt julgodis och lite märkligt nog skumtomtar.
Den innehåller ett “reservvin” som ger cavan en stil av söt sherry. Torkad frukt med dadlar, fikon, kola och kanderade mandlar, Underbar!

Pris: 154:-
Beställningsnummer: 74222
Druvor:  Malvasia
Lagring: >66 månader
Dosage: 52 gr/liter

 

Hoppas att ni testar dessa om inte i jul så vid senare tillfälle.